Koltuk Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Ev temizliğinin en kısımlarından biri de koltukların temizlenmesidir. En çok kullanılan eşyalardan biri olan koltuklar aynı zamanda en çok kirlenen eşyalardandır. Fermuarlı ve kolayca çıkarılabilen koltuk kılıflarının temizliği de bir o kadar kolay olmaktadır. Çamaşır makinesinde yıkanabilen koltuk kılıflarının yanı sıra çıkarılabilen kılıfa sahip olmayan koltuklar için aynı şeyi söylemek pek de mümkün değil.
Koltuk temizliğine başlamadan önce mutlaka elektrik süpürgesi ile süpürünüz. Böylece üzerindeki toz ve kalıntıların daha kolay bir şekilde temizlenmesini sağlarken aynı zamanda vakumlama özelliği ile kumaşın üzerindeki toz ve kalıntıları derinlemesine temizler.
Koltuk kılıflarını temizlemeye veya yıkamaya başlamadan önce mutlaka kumaşın üzerindeki etiketi okuyunuz. Kullanım koşullarında yer alan bilgilere göre makinada veya elde yıkayınız. Ancak koltuk kılıflarını makinada yıkamadan önce fermuar veya çıtçıtlarını kapatmayı unutmayınız.
Koltuk yüzeğinin deterjan yardımıyla temizlemeden önce kenar kısımlarında küçük bir bölgede deneme yapınız. Kullandığınız deterjanın koltuğunuzun rengini ağartmadığından ve kumaşa zarar vermediğinden emin olunuz. Temizleme aşamasında mümkün olduğunca az su kullanmaya özen gösteriniz. Böylece daha kısa sürede kurumasına ve koltuğunuzun üst yüzeyinin kurumuş olmasına rağmen süngerlerinin alt kısımlarının ıslak kalmasını önleyebilirsiniz.
ULUSLARARASI STANDART KUMAŞ TEMİZLEME KODLARI
S : Yumuşak temizleme çözücüsü kullanılması önerilmektedir. (Susuz kullanım)
W : Su bazlı temizleme maddesi kullanımına uygundur.
WS : Su bazlı temizleme maddesi veya yumuşak temizleme çözücüsü (susuz) kullanımı uygundur.
X : Elektrik süpürgesi veya fırça kullanımı ile temizlemeye uygundur.
Koltuk temizliği sonrasında koltukların tamamen kurumasına özen gösterilmelidir. Aksi halde ıslak veya nemli kalan koltuklar gerek sağlık açısından gerekse koltuğun kullanım süresi bakımından oldukça önemlidir. Farklı özelliklerde kumaşlara sahip olan koltukların temizlik aşamalarında olduğu gibi kuruma sürelerinde de değişkenlikler söz konusudur.
Elde veya makinada yıkanan kılıfların iyice durulanmış olmasına özen gösteriniz. Kılıfları elde yıkarken soğuk su kullanımının yanı sıra öncelikle deterjanın suda çözünmesini sağlayınız. Hassas kılıflarda ve koltuklarda çitileme ve yıkama esnasında hassas davranmanız kumaşın daha az yıpranmasını sağlayacaktır.
KOLTUKTAKİ LEKELER NASIL ÇIKARILIR?
Öncelikle koltuklarda oluşan lekelere bir an önce müdahale etmek oldukça önemlidir. Lekenin kurumaması ve kumaşın içine işlememesi için gerek sıvı gerekse katı lekelerde vakit kaybetmeden müdahale etmeye özen gösteriniz.
Son zamanlarda çıkan leke tutmayan kumaşların yanı sıra açık renkli ve leke tutmaya müsait olan kumaşların kullanımı da söz konusudur. Bu tip kumaşlarda dökülen sıvının derine işlememesi ve lekenin oturmaması için bir an önce kuru bir bez veya kağıt havlu yardımıyla hafifçe silin. Koltuk yüzeğindeki ıslaklığı aldıktan sonra baskıyı arttırarak silmeye devam edebilirsiniz. Ancak kullandığınız deterjanın ağartıcı özelliğe sahip olmamasına dikkat ediniz.
Kül ve benzeri toz lekeler için önerilen en uygun temizleme yöntemi süpürge makinesidir. Aksi halde ıslak veya kuru bir bezle silmeye çalışmak lekenin daha çok alana dağılmasına ve kumaşın içine işlemesine neden olur. Süpürge makinasının yanı sıra cetvel ve benzeri birşey ile tozu dışarı doğru yavaşça atabilirsiniz. Ancak daha sonra mutlaka süpürge makinası ile koltuk yüzeyini süpürünüz. Bu işlem tozun daha çok yayılmasını önlemeniz için önerilmektedir.
Sıvı ve toz lekelerin yanı sıra katı döküntülerin neden olduğu lekeleri çıkarmak sanıldığı gibi o kadar da zor değildir. Öncelikle dökülen katı kalıntıyı kör bir bıçak veya benzeri bir şeyle aldıktan sonra tıpkı sıvı lekelerde yapıldığı gibi ıslak bir bezle hafifçe silin.
KOLTUK TEMİZLİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Gerek genel temizliklerde gerekse leke nedeniyle ugulanan temizliklerde bastırarak ve sürekli ovalayarak temizlemekten kaçının. Aksi halde kumaşın yüzeyinde yıpranma ve renginde solma söz konusu olabilir.
- Genel koltuk temizliğine başlamadan önce kumaş etiketini dikkatlice okuyunuz. Kumaşın özelliğine göre bir temizlik uygulayınız.
- Kullanacağınız deterjanın ren ağartıcı özellikte olmamasına özen gösteriniz. Deterjanı kullanmadan önce mutlaka çözünmüş olmasına dikkat ediniz.
- Elektrik süpürgesi ile süpürmeden silme işlemine başlamayınız. Aksi halde üzerindeki toz ve kalıntıların içine işlemesine hatta daha geniş alana yayılmasına neden olacaktır.
- Temizlik sırasında veya sonrasında kuruduğundan emin olmadığınız kumaş kaplı mobilyalarınızın üzerine gazete veya koyu renli çarşaf ve battaniye gibi eşyaları koymaktan kaçınınız. Aksi halde mürekkep akabilir veya renkler birbirine bulaşabilir.